Jom bantah sekeras2nya demi masa depan!!!

Anda pernah x membaca Pembinaan Pusat pemprosesan "Rare Earth Ore" (REO) di kuantan oleh syarikat Lynas dari Australia. Pembinaan yg dijangka dapat meningkatkan dan mengukuhkan ekonomi negara dengan menambah bilangan pelabur asing. Tahniah atas usaha dan niat murni pihak kerajaan. Tp kenapa nasib rakyat diperjudikan demi tujuan ini?

Cara penghapusan sisa toksik dan radioaktif menjadi topik utama bantahan. Sejauh mana mereka pasti tiada berlakunya pencemaran bahan radioaktif hasil buangan kilang mereka, kita pun x tau. Perlukah kita melihat tragedi hitam Bukit Merah berlaku kembali. 9 kes leukimia telah dilaporkan berlaku di kawasan tersebut dalam masa 5 tahun yg lalu yg mana kita sedia maklum bukit merah dahulunya merupakan tempat perlombongan ORE oleh syarikat jepun. Pembinaan kilang pemprosesan REO ditempatkan di gebeng kuantan semmgnya berada dalam lingkungan pusat perindustrian, namun begitu perlu juga diingatkan tempat itu amat dekat dengan kawasan perumahan dan perkampungan yg kebnyakannya nelayan dan amat bergantung dengan hasil perikanan. Malah ikan2 hasil tangkapan disini juga akan di pasarkan keseluruh tanah air. Mahukah kita nanti melihat hasil2 perikanan dicemari sisa toksik dan radioaktif?Malah ia akan dipasarkan keseluruh negara!!!tentu tidak bukan.

Juga agak hairan kenapa syarikat Australia ini tidak memproses sendiri REO di negaranya sendiri. Ada kawasan padang pasir yg amaaaatttt luas dan tidak digunakan. Kalau dipikir2kan, bukankah hanya akan menambah kos pembuatan kalau hanya menghantar bahan mentah ke Malaysia berbanding trus memproseskannya di negara sendiri. Pelik?pihak yg berwajib x sedar dan x nampak kah mungkin ada udang di sebalik batu.

Terengganu yg merupakan tapak cadangan asal pembinaan kilang ini juga telah membatalkannya atas sbb2 keselamatan. Kenapa mesti diteruskan di Kuantan pahang?iskh2...pelik.kalau alasan utk menjana ekonomi negara, kan masih byk cara lain. Mengapa negara kita yg sememangnya kaya dengan sumber alam, kurangnya bencana alam, tanah yg subur dan negara yg aman hanya dapat memikirkan dengan cara membawa teknologi berisiko ke dalam negara. Kenapa tidak pertanian?perikanan?etc..Kita adalah negara yg kaya dengan sumber alam dan haruslah bersyukur dengan nikmat ini. Sy yakin Malaysia mampu buat yg lebih baik dari hanya menjadi "tong sampah dunia".


JOM SIGN PETITION BANTAHAN PEMBINAAN!!!!
http://apps.facebook.com/petitions/1/membantah-binaan-pusat-pemprosesan-lynastanah-jarangdi-malaysia/

http://apps.facebook.com/petitions/1/stop-lynas/


Info berkaitan isu:
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/kuantan-mp-to-fight-rare-earth-plant-in-two-parliaments/

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/bn-reps-claim-rare-earth-plant-no-threat-to-kuantan/


-Orang E_(hati+akal=Hakal 34)-
Category: 2 comments
Emosi: 

caller tipu, penipu, menipu..

Cume nak cerita ttg pengalaman aku kene call ngan org yg cube menipu insan suci murni mcm aku ni. Pada petang yg dingin ditiup angin econ yg sepoi2 sejuk sgt bak nafas yeti di himalaya, ade terima satu panggilan telefon dari no x di kenali n x ingin aku kenali. aku yg tgh dok tekun setelkan keje aku angkat la jwp tepon.kang bising plak satu lab dgr akunye ringtone yg x brape nak moden ni. ni la perbualan aku ngan beliau yg aku namekan makhluk penipu no 1 negara ataupun ringkasannya sallyboy :

sallyboy: "hello, ni encik muhd ezhan zenal abdul ke??" dengan nada lembut n batuk2 ala2 pesakit H1N1 yg melarikan diri dari wad kecemasan sambil di kejar anjing polis.

aku : makhluk mane plak call ni, dah la sbut name pun salah. (aku ckp dalam ati la)"hello, aah sy la tu.nape? sape ni?"

sallyboy: "sy dari AIA, kami ingin beritahu encik. encik layak utk dapat insuran free dari pihak kami. encik ade kad debit Maybank Visa kan. yg ade gambar epal tu"

aku:"oo..xde kad tu. sy pakai kad biase je yg kaler itam kuning tu" dgn ikhlas aku jwp.

sallyboy: "O, encik blum ambik lagi kad encik ke. ambik la kat mane2 cwangan maybank terdekat k.mmg dah siap dah kad encik.tukar kad tu k"

aku: "eh, bila mase plak sy ade isi borang mintak kad debit maybank"

sallyboy:"die mmg siapkan utk semua pelanggan maybank encik. Encik pergi la ke berdekatan k"

aku: "kla, nanti kalo ade mase sy pegi"aku dah syak mende pelik ni. nape beria2 sgt die suruh aku g amek kad tu. Akupun malas layan dah.

sallyboy: "kla encik, kalo encik dah ambik kad tu.sila call sy di no ni k"sambil die sebutkan no aku salin la atas kertas.

aku: layan je la sallyboy ni. aku pun bagi ayat malas layan kat die."ok, nanti la sy call kalo dah amek"

sallyboy: "ok, bye"

aku: "bye"

ni la secara ringkas n terbaik olahan yang aku wat.kalo ikutkan lagi panjng n truk bahase mamat sallyboy ni.tp aku dah wat ringkas2 je la.malas gak nak taip terperinci sgt. hehe. Kesimpulan dari call ni.ade beberape mende yg memusyikil kan aku dan mengkompomkan aku mende ni tipu.

pertama: camne AIA leh tau no aku. aku x penah plak beli insuran ape2 ngan die.suke ati je call siap tau name aku lagi.kalo pengalaman aku yg lepas siap die sebut IC aku lagi.

ke2: aku x penah isi borang plak mintak kad debit maybank.maybank pun x penah send surat suruh aku tukar kad.ni apsal sallyboy dari AIA plak yg tau. pelik tul

ke3: no tepon yg die bagi kat aku tu, suruh aku call balik.lain ngan no tepon yg die call aku.apsal ek. die pakai no tepon rumah ke ape call aku. n ikut pengalaman org lain besenye kalo try call balik no die call ni mmg x dapat la.

ke4: pengalaman aku ngan insuran ade la skit2. sbb tu aku tau, mane ade makhluk wat sale insuran kat tepon n terus send polisi kat pelanggan camtu je. agen kalo tepon pun mintak utk wat temujanji je biasenye.

ke5: die batuk2, konon2 nak wat aku kesian la.haha

ke6: tiap kali aku tanye lebih2, die cam malas nak layan aku je.

ke7: ni la yg kompom kan aku mende ni tipu. aku google no tepon die.last2 aku jupe ni.
http://whocallsme.com/Phone-Number.aspx/0320371333/7#p197348280694879350
no tepon yg call aku 0320371666. ade aku jupe dalam forum ni. kbykan no same, lain belakang je 0320371333/1666/1888..ni same je sume.sume ckp dalam kes ni diorang mintak no kad debit.

beringat2 la sume.jgn suke2 hati je bagi no kad debit anda kat org lain.tu hak persendirian. n kalo ade org call2 mcm ni, jgn layan la.abaikan die je.kalo nak lebih cerita bace la dalam forum tu.mcm2 pengalaman ade.

p/s- ni post paling pjg penah aku wat ni..haha :P




-Orang E_(hati+akal=Hakal 33)-
Category: 1 comments
Emosi: 

skali die naik la plak...


"kurangkan makanan bergula, bykkan senaman, kurangkan makanan berlemak, amalkan hidup yg sihat"..tu la byk iklan2 kat tv.kalo amalkan kompom ensem, berbadan sasa n sihat. camne plak kalo wat mende bertentangan ngan iklan2 tu.."bykkan makanan bergula, kurangkan senaman (xpayah pun xpe..haha)bykkan makanan berlemak, xyah amalkan hidup sihat"..haa, kalo wat camni. kompom jadi cam den..naik 5kg..apela nak jadi..baru skit je rase makan, tp naik punye la cepat..ni sume salah makanan, den x salah.. sape suruh bau die kuat sgt.menggoda plak tu...

xleh tul, x encem la camni..kawin pun x lagi..kang nampak cam maskot digi lagi teruk.nasib baik x kaler kuning. ade plak dah member tegur "ko skrang nampak macam ayah orang la"..dah sampai mcam tu aku paham la,kompom la nampak cam belon udara panas kat putrajaya tu.sume org nampak.bahye2..
kalo g pasaraya ni, kompom x g timbang kat mesin penimbang yg bunyi kuat tu. kang kalo berat sgt kene kutuk kuat2. mmg x paham tul aku ngan org reka mesin tu, apsal wat suare die kuat sgt "anda gemok"..tu pun ok lagi, kalo die ckp "anda obes" lagi la x best..perlu ke camtu.abis satu pasaraya tau. :P

kene stat wat rejim la camni, kene g tasik permaisuri tiap2 minggu. tgk biggest loser, kurangkan makan nasi.kene bersenam..baru la leh masuk larian maraton, ni tgk banner rase nak masuk,tp dah tau dah.kompom jalan 1km dah semput..nampaknye terpakse la aku tinggalkan makanan2 peberet. bye2 nasi lemak, gulai lemak cili api (tukar ngan santan klape sawit ok kot..haha), bye2 burger mcD, ayam panggang sekor..tp xpe, yg penting gulai masam tempoyak maintain.kan kome ni org pahang :D

-Orang E_(hati+akal=Hakal 32)-
Category: 1 comments
Emosi: